Zupa fasolowo-pomidorowa

Zupa fasolowo-pomidorowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu zupa robi się prawie sama w nie więcej niż 30 min.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 por (biała część)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 żółta papryka
  • szczypiorek
  • mielona kozieradka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, wrzucamy na podgrzane masło razem z cienko pokrojoną na plasterki marchewką, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy 1-2 min, zalewamy pomidorami, chwilę dusimy, cały czas mieszamy. Całość zalewamy wrzątkiem (1,2 l), gotujemy 5 min, dodajemy fasolę razem z zalewą, pokrojoną paprykę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (9)

Bellapi 22 września 2017
ale mi narobiłeś smaka dawno nie jadłam :)
Futka 22 września 2017
Pyszna i treściwa zupka :)
Chętnie wproszę się na talerzyk :)
Docherro 23 września 2017
Świetna zupka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 por (biała część)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 żółta papryka
  • szczypiorek
  • mielona kozieradka
  • sól, pieprz
Składniki