Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa fasolowa zabielana śmietaną"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Składniki
Fasolkę szparagową oczyść, opłucz, strączki pokrój na kawałki. Warzywa z włoszczyzny (zależnie od rodzaju) oczyść, opłucz, grubo zetrzyj albo pokrój w kosteczkę.
Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąk pokrój na spore kawałki.
Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż, aż się zeszkli. Dołóż warzywa z włoszczyzny oraz paprykę. Smaż razem jeszcze kilka minut. Potem zalej bulionem i dodaj fasolkę. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień. Gotuj razem ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy włóż obrane ziemniaki. Gotuj dalej ok. 10 minut.
Pomidory sparz, obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Dolej do niej śmietanę.
Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj listkami natki pietruszki i ew. podłużnymi strączkami zielonej papryki.Źródło: Naj