Zupa fasolowa z rozmarynem

Zupa fasolowa z rozmarynem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis kuchni greckiej. Pyszna, lekka a jednocześnie pożywna oraz prosta w wykonaniu zupka:) W sam raz na ciepłe dni:)

Składniki

  • 1,5 szklanki fasoli "Piękny Jaś"
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ćwiartki cytryny

Przygotowanie

  1. Fasolę wypłukać zalać wodą i odstawić na noc. Następnie do wody, w której fasola się moczyła wrzucić gałązki rozmarynu. Gotować do chwili, aż fasola zacznie robić się miękka. Wyjąć gałązki rozmarynu.

  2. W tym czasie cebulę, marchewkę oraz obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Seler kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy przez około 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy fasolę wraz z wodą, w której się gotowała oraz suszony rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż wszystkie warzywa i fasola będą miękkie (około 15 - 20 minut).
    Podajemy z ćwiartkami cytryny.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (1)

Futka 29 maja 2014
Wyśmienita zupka! :)
Składniki
  • 1,5 szklanki fasoli "Piękny Jaś"
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ćwiartki cytryny
Składniki