Zupa fasolowa z pomidorami po żydowsku

Zupa fasolowa z pomidorami po żydowsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Europa112
Bardzo smaczna i prawie jak jednogarnkowe danie

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • masło

Przygotowanie

  1. *Ziemniaki pokroić w 1 cm kostkę.
    *Do garnka dodać ziemniaki i zalać 1 litrem wody. Gotować przez 5 minut. Dodać fasolę z puszki i rozdrobnione pomidory ,także z puszki.
    Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę.
    *Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle, dodać 2 łyżki mąki pszennej i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlać parę łyżek gorącej zupy. Wszystko wymieszać i dodać do zupy.

  2. Przepis pochodzi ze strony :Passionfruit pełnia smaku
    http://passionfruit.blox.pl/2009/10/Zupa-fasolowa-z-pomidorami-po-zydowsku.html

Składniki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • masło
Składniki