Zupa fasolowa z grzankami

Zupa fasolowa z grzankami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na zupę fasolową z grzankami.

Składniki

  • 200g suchej białej fasoli( może być z puszki, jednak zupa traci trochę na smaku)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka peperoni
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • Pieprz
  • oliwa z oliwek ok. 8 łyżek
  • ok 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • Grzanki
  • pieczywo
  • 2 łyżki masła
  • zioła do posypania

Przygotowanie

  1. Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Namoczyć na około 8 godzin (najlepiej na noc).

    Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Warzywa (marchew, seler, por) opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Strączek pepperoni przekroić w wzdłuż na pół wyjąć pestki, umyć i posiekać.
    Fasolę odcedzić na sitku i zostawić do odsączenia. Oliwę(4 łyżki) rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, dusić w niej cebulę, marchew, seler i por około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć 4 łyżki warzyw i odłożyć. Namoczoną fasolę włożyć do garnka. Dolać wywar, pepperoni i rozmaryn. Zupę gotować pod przykryciem około 90 minut aż fasola będzie miękka (jeżeli użyjemy fasolę z puszki, gotować aż będą warzywa miękkie). Pozostałą oliwę (4 łyżki) wymieszać z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną pieprzu. Gdy już warzywa będą miękkie Połowę zupy odlać i zmiksować (ja przez pomyłkę zmiksowałam całą, ale tez była dobra). Gdy już zmiksujemy dodać odlana zupę i dołożyć odłożone warzywa. Zupę ponownie zagotować gdy będzie zbyt gęsta podlać wywarem. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

    Grzanki
    Kromki pieczywa, białego podsmażyć na roztopionym maśle posypać ziołami. Podsmażone grzanki włożyć do talerza z gorącą zupą.



Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 30 grudnia 2018
Swietny sposob na zageszczenie zupy bez maki , czy zasmazki, tez uzywam :)
bryssska 30 grudnia 2018
Super zupka, wygląda smakowicie ;-D
Docherro 30 grudnia 2018
pyszna zupka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200g suchej białej fasoli( może być z puszki, jednak zupa traci trochę na smaku)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka peperoni
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • Pieprz
  • oliwa z oliwek ok. 8 łyżek
  • ok 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • Grzanki
  • pieczywo
  • 2 łyżki masła
  • zioła do posypania
Składniki