Zupa Fasolowa

Przepis dnia 2009-12-29
Zupa Fasolowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Aromatyczna :)

Składniki

  • fasola, 500 g
  • żeberka wędzone, 200 gram
  • marchewki duże, 2
  • pietruszka korzeń, 1
  • seler korzeń, 1/4
  • pomidorwy, 2
  • cebule, 2
  • łyżki mąki, 2
  • sól, pieprz, paryka czerwona, majeranek, do smaku
  • listki laurowe, ziele angielski, według uznania
  • olej, 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy przez ok. 12 godzin w wodzie wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawami do garnka, uzupełniamy wodą o ok. 2 litry, wkładamy żeberka i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy razem ok. pół godziny (wtedy fasola powinna być już miękka, jeśli nie - gotujemy aż zmięknie). Ok. 10 minut prze końcem gotowania dorzucamy sparzone, obrane, starte na grubej tarce pomidory. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i szklimy drobno posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Gotujemy razem przez ok. 5 minut. Na koniec dorzucamy majeranek pieprz , czerwoną paprykę i sól gdy jest jej za mało.

Komentarze do przepisu (3)

Mateusz15 26 grudnia 2009
Osobiście nie lubię zupy fasolowej, ale myślę, że mojej rodzinie posmakuje. Pozdrawiam!
Konto usunięte 26 grudnia 2009
Ja fasolową polubiłam dopiero tej jesieni ;) i to jak! Gdy się wraca zmarzniętym, zmęczonym i głodnym do domu,... Czytaj całość »
Ja fasolową polubiłam dopiero tej jesieni ;) i to jak! Gdy się wraca zmarzniętym, zmęczonym i głodnym do domu, nie ma nic lepszego niż talerz takiej zupy :) a z dodatkiem wędzonego boczku to już w ogóle pychota :)
kuchniahanny 13 stycznia 2010
Uwielbiam fasole,a ta zupa na pewno jest pyszna!
Składniki
  • fasola, 500 g
  • żeberka wędzone, 200 gram
  • marchewki duże, 2
  • pietruszka korzeń, 1
  • seler korzeń, 1/4
  • pomidorwy, 2
  • cebule, 2
  • łyżki mąki, 2
  • sól, pieprz, paryka czerwona, majeranek, do smaku
  • listki laurowe, ziele angielski, według uznania
  • olej, 4 łyżki
Składniki