Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Pożywna i sycąca zupa. Przepis pochodzi z 408. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • do podania: pieczywo i natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia odcedzić i przepłukać na sicie.

  2. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać namoczoną fasolę. Wlać ok. 2 l wody. Posolić. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę (w szybkowarze wystarczy 30 minut).

  3. Dodać warzywa (oprócz cebuli) pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Gotować przez ½ godziny.

  4. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać trochę gorącej zupy, wymieszać i przełożyć do garnka.

  5. Podawać z pieczywem. Można udekorować pietruszką.

Składniki
  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • do podania: pieczywo i natka pietruszki
Składniki