Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: taura
Polecam pyszną fasolówkę :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Dzień 1: 500 g fasoli jaś namoczyłam na noc w wodzie.

  2. Dzień 2: Jednocześnie nastawiamy fasolę i zupę.
    Z fasoli odlałam wodę, w której się moczyła. Zalałam świeżą wodą i gotowałam godzinę. Po tym czasie osoliłam wodę i gotowałam jeszcze 30 minut.
    Do zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka. Kiedy woda się zagotowała, zdjęłam szumowiny i wrzuciłam warzywa: 2 starte marchewki, 1 dużą startą pietruszkę, pół startego selera, 1 posiekaną cebulę, natkę pietruszki i odrobinę suszonego lubczyku. Osoliłam i gotowałam na małym ogniu około godzinę i 20 minut. Po tym czasie dodałam do zupy 3 ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Kiedy ziemniaki były miękkie, dodałam do zupy ugotowaną fasolę - dodajcie jej tyle, ile będzie Wam pasowało. Na około 50 g smalcu zrumieniłam 3 posiekane cebule i dodałam do zupy. Na koniec z udka kurczaka oddzieliłam mięso od kości i dodałam do zupy.

  3. Z fasoli, która nam zostaje zawsze robię fasolkę po bretońsku.

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 05 marca 2014
uwielbiam :)
GREGORHSPEED 05 marca 2014
Super ,prosto i smacznie...kocham ogrom warzyw w zupach.
renka 05 marca 2014
Pyszna, apetycznie wygląda - ja natkę pietruszki lub koperek daję zawsze po wyłączeniu zupy -)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki