Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjna zupa fasolowa

Składniki

  • 30 dkg białej fasoli
  • 1 cebula
  • 25 dkg kości
  • 30 dkg kiełbasy wędzonej
  • włoszczyzna
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Fasolę przebrać wyrzucić czarne i połamane, opłukać pod zimną wodą.
    Fasole namoczyć w zimne wodzie na godzinę w garnku w który będzie się gotować.
    Gotować w wodzie w której się moczyła do lekkiej miękkości.
    Do gotującej się fasoli dodać parę ziaren pieprzu, jeden liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
    Po około 15 minutach od zagotowania dodać kości, włoszczyznę.

  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju lub masła i dodać do zupy
    Gotową zupę przyprawić solą, pieprzem, majerankiem

Komentarze do przepisu (3)

maluszekk 27 czerwca 2013
Ależ mi na smak zrobiłeś. Dziś u mnie będzie na obiad fasolowa z Twojego przepisu :) Pozdrawiam
majung 27 stycznia 2015
Na zdjęciu widzę w zupie ziemniaki. W przepisie ich nie ma. Czy ziemniaki to opcja?
MEGI110278 21 stycznia 2016
Ja zamiast tłustej kiełbasy... BLE ,dodaję wędzone żeberka.PYCHA
Nie dodaję ziela i pieprzu w ziarenkach... Czytaj całość »
Ja zamiast tłustej kiełbasy... BLE ,dodaję wędzone żeberka.PYCHA
Nie dodaję ziela i pieprzu w ziarenkach tylko zmielone.Fasoli nie moczę.Nie mam na to czasu. Wsypuję przebraną fasolę do garnka z wodą,a po zagotowaniu wylewam wodę i zalewam wrzątkiem.
Twoja wersja jest jak dla mnie bardziej pracochłonna,ale z pewnością przepyszna.
Moja ulubiona zupa...zabieram ją w słoiku do pracy ;-)
Pozdrawiam
Składniki
  • 30 dkg białej fasoli
  • 1 cebula
  • 25 dkg kości
  • 30 dkg kiełbasy wędzonej
  • włoszczyzna
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
Składniki