Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziadowska zupa to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej, ale też kaszubskiej, mazurskiej… Jadano ją w ubogich, wiejskich domach, ponieważ – jak sama nazwa sugeruje – można przygotować ją „z niczego”, czyli kilku ziemniaków, garści mąki, wody. Jak to zwykle z tego typu potrawami bywa, dziadowska zupa zyskała status regionalnego specjału, więc dziś w restauracjach można zamówić ją wzbogaconą o skwarki z boczku albo grzyby. Sprawdź, jak smakowała pierwotnie!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój warzywa na niewielkie kawałki. Włóż do garnka wraz z opaloną nad palnikiem cebulą. Zalej wodą (z płaską łyżeczką soli i listkami laurowymi) i ugotuj do miękkości. Możesz dodać do wywaru mięsną wkładkę, ale nie ma jej w oryginalnym przepisie na zupę dziadowską.
Wyłów z wywaru cebulę (i mięso, jeśli zostało dodane). Zagnieć dość gęste, zwarte ciasto na kluseczki, stopniowo dodając do mąki wodę. Dosól do smaku. Ciasto możesz przygotować z dodatkiem jajka (zastępując nim wodę), ale także nie znajdziesz go w oryginalnych recepturach. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, formuj w palcach małe kuleczki i wrzucaj je do garnka z wciąż gotującą się na wolnym ogniu zupą. Poczekaj, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
Połącz mleko (lub maślankę) z łyżką mąki – wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Dodaj do garnka i zamieszaj. Dodaj do dziadowskiej zupy drobno posiekany koperek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli wywar został przygotowany bez mięsnej wkładki, dodaj także łyżkę masła. Gorącą zupę podawaj z kawałkiem pieczywa.