Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa dyniowa z szałwią"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22496
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 119
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22496
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 119
Składniki
Dynię oczyść. Miąższ odetnij od skórki i pokrój go w kostkę. Ziemniaki oraz marchewki obierz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Oprósz ją cukrem. Smaż dalej, aż cukier się skarmelizuje.
Dołóż resztę warzyw. Smaż je 5 minut. Potem oprósz solą, pieprzem i odrobiną szałwii. Zalej bulionem. Gotuj 20 minut. Następnie zmiksuj na gładko, ew. ponownie przypraw i wymieszaj z 10 dag śmietany.
Gotową zupę rozlej do talerzy. Udekoruj kleksami z pozostałej śmietany i ew. listkami świeżej szałwii. Posyp pestkami dyni (wcześniej możesz je uprażyć).Źródło: Naj