Zupa dyniowa z pikantnymi pestkami

Zupa dyniowa z pikantnymi pestkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Kremowa zupa z dyni z rozgrzewającymi przyprawami, podana z prażonymi, pikantnymi dyniowymi pestkami.

Składniki

  • 2 kg dyni
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki chilli
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól. pieprz
  • 100 gram pestek dyni
  • 2 łyźki oleju
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w kostkę, cebulę w krążki a czosnek w plasterki. Wymieszać wszystko razem z oliwą, cynamonem, chilli i kuminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż dynia stanie się miękka. Upieczoną dynię przełożyć do garnka zalać wodą, trochę podgotować i zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać cytrynę do smaki.

  2. W misce wymieszać pestki dyni z olejem, w oddzielnej misce wymieszać przyprawy, następnie przełożyć do niej pestki dyni i obtoczyć w przyprawach. Piec w piekarniku ok 10 minut w temp 180stopni ( trzeba je pilnować bo łatwo można spalić).
    Podawać zupę z pestkami dyni.

Składniki
  • 2 kg dyni
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki chilli
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól. pieprz
  • 100 gram pestek dyni
  • 2 łyźki oleju
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
Składniki