zupa dyniowa z nie-kluseczkami z selera :)

zupa dyniowa z nie-kluseczkami z selera :)
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jeden z efektów kombinowania jak zastąpić te niezdrowe węglowodany zdrowymi i jednocześnie coś tam w tej zupie pływało i kluski udawało :) w wersji postnej bez ziemniaka :)

Składniki

  • Seler naciowy - ok. 1/2 szt (4 gałązki)
  • Ziemniak - 1 szt (opcjonalnie, dodaje gęstości)
  • dyniowe pure - 350 ml (półtorej szklanki)
  • Przyprawy po szczypcie: gałka muszkatołowa, kurkuma, pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotowuję garnek z wodą, ok. 1 l, włączam grzanie.
    Myję i kroję na mniej niż półcentymetrowe paseczki selera naciowego.
    Ziemniaka obieram, myję i trę na tarce o grubych oczkach (opcjonalnie, gdy chcę żeby zupa była bardzo gęsta).
    Wrzucam do garnka.

  2. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, dodaję pure z dyni.

    Przepis na gotowe, zawsze pod ręką dyniowe pure jest tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-dyniowe-pure-na-zimowe-gotowanie,153909,domowapiwniczka.html

    Dodaję przyprawy, mieszam.
    Gotuję 10 minut (aż pure się rozpuści). I już! Gęsta, o różnorodnej strukturze, sycąca zupka w mig gotowa!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 30 października 2017
Nie kuś, nie kuś, bo obiad dopiero przede mną ;)
Sam jestem ciekaw, co Młodzież dziś zrobiła xD
Składniki
  • Seler naciowy - ok. 1/2 szt (4 gałązki)
  • Ziemniak - 1 szt (opcjonalnie, dodaje gęstości)
  • dyniowe pure - 350 ml (półtorej szklanki)
  • Przyprawy po szczypcie: gałka muszkatołowa, kurkuma, pieprz
Składniki