Zupa dyniowa

Przepis dnia 2011-10-11
Zupa dyniowa
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Pinka
Gęsta, aromatyczna zupa-krem na jesienne chłody.

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki i usunąć część nasienną. Pokroić w grubą, dużą kostkę. Marchew obrać i pokroić na kostkę. Jarzyny układam w wysmarowanym masłem lub olejem naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 180''C piekarnika na 25 min, aby zmiękły.

  2. Wyjęte z piekarnika warzywa miksujemy, zalewamy wrzącą wodą (ilość zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać, im mniej wody tym zupa będzie bardziej gęsta) do przykrycia, dodajemy łyżeczkę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, szczyptę cukru, ew.Vegetę Zagotować i na wierzch przy podaniu dodać śmietany i pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

AtaAta42 11 października 2011
Pycha
Składniki