Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tunaCooking
Już kiedyś na blogu pojawiła się zupa z dyni. Teraz zmodyfikowałam proporcje i zmierzyłam dokładnie ile czego dodaję, żeby było jak najmniej składników „na oko”. Od klasycznej zupy dyniowej różni się dodatkiem serka topionego. Dzięki niemu ma delikatną kremową konsystencję i delikatny smak.

Składniki

  • 700g dyni
  • 2 małe cebule
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 700ml bulionu
  • 200g śmietankowego serka topionego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • grzanki i prażone pestki dyni do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
    Dodać czosnek pokrojony w plasterki i udusić z cebulą do miękkości.
    Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić z cebulą i czosnkiem pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie.
    Zalać bulionem warzywnym lub drobiowym. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.
    Zmiksować blenderem wszystkie składniki na jednolitą masę.
    Dodać serek topiony pokrojony na kawałki.
    Gotować mieszając od czasu do czasu, aż do momentu gdy serek się rozpuści.
    Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
    Podawać z grzankami i pestkami dyni.

Komentarze do przepisu (1)

ola100 30 grudnia 2013
pyszna
Składniki
  • 700g dyni
  • 2 małe cebule
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 700ml bulionu
  • 200g śmietankowego serka topionego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • grzanki i prażone pestki dyni do posypania
Składniki