Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą

Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zupa curry z kurczakiem i ciecierzycą to przepis na pyszne orientalne danie, które możesz przygotować w wersji na ostro lub łagodnie.

Składniki

  • filet z kurczaka - 1 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • ciecierzyca - 1 mała puszka
  • czerwona pasta curry - 1 łyżka
  • mleczko kokosowe - 100 ml
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i posiekać.

  2. Mięso umyć, pokroić w niewielkie kawałki, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zalać bulionem i gotować do miękkości.

  3. Do gotującej się zupy dodać pokrojone warzywa i odsączoną ciecierzycę. Gotować ok. 20 minut. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki
  • filet z kurczaka - 1 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • ciecierzyca - 1 mała puszka
  • czerwona pasta curry - 1 łyżka
  • mleczko kokosowe - 100 ml
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Składniki