Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

Przepis dnia 2020-05-28
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma.

Składniki

  • 250 g białych krewetek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 marchewki młode
  • 4 grzyby mun
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki pasty thai curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 małego młodego kalafiora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szczypta cukru palmowego
  • 300 g makaronu udon
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk.

    Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.

    Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem.

    Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być natka kolendry.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 24 maja
Mniam pyszotka:)
Fram 24 maja
oj... moje smaki... krewetki, curry, kalafior... będzie trenowane ;-)
Fram 26 maja
przetrenowane, co prawda bez makaronu (dieta po przymusowym areszcie domowym ;-) ale i tak doskonała
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g białych krewetek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 marchewki młode
  • 4 grzyby mun
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki pasty thai curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 małego młodego kalafiora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szczypta cukru palmowego
  • 300 g makaronu udon
  • 1 pęczek natki pietruszki
Składniki