Zupa curry

Zupa curry
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Lucque
Jedna z najlepszych zup jakie jadłem. Moja skala ostrości 6/10.

Składniki

  • Marynata:
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • Sól
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Zupa:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 torebki ryżu

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zalać przygotowaną marynatą, odstawić do lodówki na minimum godzinę.

  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę. Przełożyć do gotującego się bulionu. Kurczaka podsmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy warzywa. Przełożyć do garnka z warzywami. Przyprawić, gotować do miękkości mięsa i warzyw. Jeżeli trzeba dosolić. Pod koniec gotowania wlać mleko kokosowe, gotować około 10 minut.

  3. Między czasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu, dodając 1 łyżeczkę kurkumy. Po ugotowaniu dodać do zupy.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 23 stycznia
Fajna zupka :-)
KulinarnaChwila 24 stycznia
Super:)
Składniki
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • Sól
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • Zupa:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 torebki ryżu
Składniki