Zupa chlebowa z Madery

Zupa chlebowa z Madery
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzi od Agaty Wojdy, która otrzymała prestiżową rekomendację przewodnika Michelin. W zasadzie przebywając w Funchal, nic o tej zupie nie słyszeliśmy, jednak daliśmy jej szansę ;) Delikatna, z mocnym, czosnkowym akcentem i jajkiem po benedyktyńsku <3 W oryginalnym przepisie zupę robi się na bazie wody, oliwy i ziół. Tutaj w prosty sposób można zagospodarować rosół.

Składniki

  • 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa

Przygotowanie

  1. Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber.

    Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy.

    Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku, najlepiej najpierw wbić do filiżanki. Delikatne mieszamy łyżką wokół niego, aż białko się zetnie, wyławiamy i umieszczamy w talerzu, tak samo robimy z pozostałymi jajkami, następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną natkę.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 27 lutego 2018
ciekawe smaki, podobna zupę dają w czechach tylko bez jajek :)
ale ale w niektorych miejsach, na haslo zupa... Czytaj całość »
ciekawe smaki, podobna zupę dają w czechach tylko bez jajek :)
ale ale w niektorych miejsach, na haslo zupa czosnkowa dostanie sie wodzianke czosnkową z kromką chleba hihi :)
Docherro 27 lutego 2018
Bardzo ciekawy przepis,zupka w Twoim wykonaniu kusi...musi być pyszna:)
Bellapi 28 lutego 2018
pysznie i tak inaczej
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa
Składniki