Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Rozgrzewająca wegetariańska zupa na jesienny obiad.

Składniki

  • Cebula biała 4 szt.
  • Marchewka średniej wielkości 1/2 szt.
  • Pietruszka średniej wielkości około 1/5 szt.
  • Seler bardzo mały kawałek
  • Sól
  • Rozmaryn suszony 1/4 łyżeczki
  • Kardamon szczypta
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Olej 2-3 łyżki
  • Ser żółty edamski opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  2. Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

  3. Mąkę uprażyć na suchej patelni na kremowy kolor i odstawić do wystudzenia.

  4. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  5. Starte jarzyny dodać do cebuli i dusić pod przykryciem z dodatkiem soli, gałki muszkatołowej, rozmarynu i kardamonu przez kolejne 10 minut.

  6. Do jarzyn i cebuli dodać 3 szklanki wody i gotować przez pięć minut.

  7. Uprażoną mąkę przesiewać bezpośrednio do zupy, którą ciągle należy mieszać, aby mąka nie zbiła się w grudki.

  8. Zupę można podawać z grzankami lub z dodatkiem sera żółtego.

Komentarze do przepisu (12)

Maudie 18 listopada
Pyszna zupka :) A ja dziś też robiłam ale w innej wersji :)
Do-syta 18 listopada
Fajne ser..ducha:)
slodkisentyment 18 listopada
Przepiękna. Chętnie bym zjadła :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Cebula biała 4 szt.
  • Marchewka średniej wielkości 1/2 szt.
  • Pietruszka średniej wielkości około 1/5 szt.
  • Seler bardzo mały kawałek
  • Sól
  • Rozmaryn suszony 1/4 łyżeczki
  • Kardamon szczypta
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Olej 2-3 łyżki
  • Ser żółty edamski opcjonalnie
Składniki