Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Intensywna, bardzo aromatyczna zupa przygotowana na bazie cebuli i masła to świetny pomysł na bezmięsny i sycący obiad, który również nas rozgrzeje. Najlepiej smakuje z grzankami z serem.

Składniki

  • 500-600 g cebuli białej
  • 60 g masła
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka całych ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • po pół łyżeczki tymianku i cząbru
  • sól i pieprz
  • około 700 ml wody

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną cebulę. Polecam używać masła klarowanego, ponieważ wtedy jest mniejsze ryzyko przypalenia. Cebulę szklimy na maśle przez około 20 minut. Często ją mieszamy i kontrolujemy czy się nie przypala. Cebula powinna się delikatnie przyrumienić. Następnie do garnka dorzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone zioła. Mieszamy i zalewamy całość wodą.

  2. Garnek przykrywamy i kiedy zupa się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy dalej przez około godzinę.
    Po godzinie doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku (i ewentualnie ziołami jeśli chcemy, aby była bardziej aromatyczna). Podajemy z grzankami zapieczonymi z serem żółtym.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 18 kwietnia 2019
Pycha zupka :)
Biorę na rano, bo jakoś teraz mi ta matematyka się nie zgadza ;p
Maudie 20 kwietnia 2019
Uwielbiam a wieli nie jadłam,zachęciłaś mnie :)
Maudie 20 kwietnia 2019
wieki miało być :D
Składniki
  • 500-600 g cebuli białej
  • 60 g masła
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka całych ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • po pół łyżeczki tymianku i cząbru
  • sól i pieprz
  • około 700 ml wody
Składniki