Zupa cebulowa

Przepis dnia 2008-05-30
Zupa cebulowa
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wellina
szybko, wykwintnie,smacznie

Składniki

  • wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
  • cebula, 1 kg
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • białe wytrawne wino, 1lampka
  • grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobę
  • majeranek, sól, pieprz,wegeta, do smaku
  • ser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Nasępnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min. Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkladamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł. I możemy jeść :-)))

Komentarze do przepisu (6)

Ivona 28 kwietnia 2009
Zupę cebulową robię "prawie" tak samo,ale inaczej przyprawiam.Dodaję czosnek,tymianek,odrobinę startej gałki... Czytaj całość »
Zupę cebulową robię "prawie" tak samo,ale inaczej przyprawiam.Dodaję czosnek,tymianek,odrobinę startej gałki muszkatołowej,a obok wina,ale tuż pod sam koniec gotowania wlewam kieliszek dobrego brandy. Do zapiekania używam sera gruyere,ma fajny orzechowy smak.
Sugarspice 18 sierpnia 2009
najwazniejsze zeby cebule smazyc dlugo i na malym ogniu, zeby sie skarmelizowala. To wlasnie jest podstawowy smak... Czytaj całość »
najwazniejsze zeby cebule smazyc dlugo i na malym ogniu, zeby sie skarmelizowala. To wlasnie jest podstawowy smak tej zupy :)
kryska 17 grudnia 2009
wlasnie mam ochote na taka zupke , na pewno ja zrobie. pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
  • cebula, 1 kg
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • białe wytrawne wino, 1lampka
  • grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobę
  • majeranek, sól, pieprz,wegeta, do smaku
  • ser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania
Składniki