Zupa buraczkowa zabielona mlekiem

Zupa buraczkowa zabielona mlekiem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś niedziela no cóż u większości Polskich rodzin zapewne jest rosół i schabowy a u nas jak zwykle inaczej ponieważ na życzenie córki u której jestem przygotowałam zupę jej ulubioną buraczkową

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki czerwone,
  • 5 młodych małych marchewek,
  • 1 liść pora,
  • 1 gałązka selera,
  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 szklanka mleka (może być prosto od krowy),
  • 0,5 łyżki suszu kopru lub świeżego koperku,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • do buraczków :
  • 1 porcja rosołowa
  • 3-4 łyżki octu,
  • 2,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać trzy i pół litra wody, dodać opłukaną porcję rosołową, buraki obrane umyte i przekrojone na połowę, marchew pokrojoną dowolnie oraz liść pora i gałązkę selera pokrojoną drobniej. Całość zagotować zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji i pół miękkości buraków. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości na wolnym ogniu w trakcie gotowania wyjąć z wywaru miękkie buraczki i ostudzić je

  2. Wyjęte ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej wlać ocet oraz wsypać cukier, całość wymieszać i pozostawić do puszczenia soku przez buraczki. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać starte buraki razem z sokiem oraz wkroić natkę pietruszki, chwile pogotować na wolnym ogniu doprawiając przyprawą uniwersalną i octem według swego smaku

  3. W międzyczasie gdy zupa się gotuje na wolnym ogniu, mleko rozprowadzić z gorącym wywarem z zupy, zalać gotującą się zupę mlekiem zamieszać wsypać susz kopru i lekko zagotować. Na sam koniec gotowania zupy dodać liść laurowy oraz ziela angielskie, zdjąć z ognia

  4. Zupa buraczkowa zabielona mlekiem smakuje inaczej niż zabielona śmietaną tyle że jest zdrowsza niż zabielona śmietaną. Jeżeli ktoś woli bez zabielania wystarczy pominąć ten krok. Buraczkowa to jedna z najbardziej ulubionych zup w naszym domu

Składniki
  • 3 średniej wielkości buraki czerwone,
  • 5 młodych małych marchewek,
  • 1 liść pora,
  • 1 gałązka selera,
  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 szklanka mleka (może być prosto od krowy),
  • 0,5 łyżki suszu kopru lub świeżego koperku,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • do buraczków :
  • 1 porcja rosołowa
  • 3-4 łyżki octu,
  • 2,5 łyżeczki cukru
Składniki