Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardziej lubianych zup.

Składniki

  • 1 kg porcji dowolnych (u mnie z kaczki),
  • 390 g buraka czerwonego (1 sztuka duża mam swoje),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 50 g marchwi 2 sztuki,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2,5 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 puszka fasoli (240 g netto po odlaniu zalewy),
  • 30 g świeżej natki pietruszki (1 mały pęczek),
  • 165 g śmietany 12 % (0,5 dużego kubka),
  • 6 sporych ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Na początek obrać buraczka umyć, przekroić na mniejsze części i dodać do garnka z porcjami lub dowolnym mięsem, wkroić również marchewkę i wlać dwa litry wody. Całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości wkrojonych buraków. Jak już buraczki są miękkie wyjąć je do salaterki aby ostygły, a w międzyczasie wsypać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy i nadal na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa.

  2. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać do wywaru ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować ich do pełnej miękkości. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami gotują się na wolnym ogniu przygotować ostudzone buraki, zetrzeć je na tarce jarzynowej dodać ocet oraz cukier, wymieszać i odczekać aż puszczą sok ( ja zawsze robię tylko z octem z kwaskiem lub cytryną nie smakuje mi buraczkowa ).

  3. Jak już ziemniaki w zupie są dość miękkie wtedy dodać przygotowane buraczki i od razu fasolę ( odlewając z niej wcześniej zalewę ), chwilkę pogotować na wolnym ogniu a następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. W trakcie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu z burakami i fasolą przygotować śmietanę. Do kubka ze śmietaną wlać gorący wywar z zupy i za pomocą łyżki wymieszać tak aby nie było grudek od śmietany.

  4. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy wlać przygotowaną wcześniej śmietanę szybkim ruchem łyżki wymieszać aby śmietana się nie zważyła, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą i już nie gotować zdjąć z ognia. Po dodaniu śmietany zupa wygląda dokładnie jak na zdjęciu.

  5. Ugotowaną jeszcze gorącą zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym, jeżeli ktoś lubi można zajadać zupę z chlebem. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można ją pominąć i ugotować zupę bez dodatku śmietany. Zupa jest bardzo smaczna a odgrzewana o ile zostanie smakuje jeszcze bardziej niż ugotowana na świeżo.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 13 kwietnia
I też jedna z moich ulubionych zup :-)
Pani Agnieszko , jeśli mogę coś zaproponować , to proszę nie odlewać... Czytaj całość »
I też jedna z moich ulubionych zup :-)
Pani Agnieszko , jeśli mogę coś zaproponować , to proszę nie odlewać tej zalewy z fasoli. Ja tak przynajmniej robie, ona lekko zagęszcza zupę i jest dobra w smaku. Szkoda wylewać do zlewu....
kuchmariola63 14 kwietnia
Moja ulubiona zupa :)
KulinarnaChwila 15 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 kg porcji dowolnych (u mnie z kaczki),
  • 390 g buraka czerwonego (1 sztuka duża mam swoje),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 50 g marchwi 2 sztuki,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2,5 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 puszka fasoli (240 g netto po odlaniu zalewy),
  • 30 g świeżej natki pietruszki (1 mały pęczek),
  • 165 g śmietany 12 % (0,5 dużego kubka),
  • 6 sporych ziemniaków.
Składniki