Zupa buraczkowa.

Zupa buraczkowa.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna zupa z buraczków ćwikłowych ugotowana na ćwiartkach kurczaka.

Składniki

  • burak ćwikłowy 3 średnie szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Por kawałek 5 cm
  • ziemniaki 2 duże
  • ćwiartki kurczaka 2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • listki laurowe 3 listki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Lubczyk
  • śmietana 30% 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Umyte buraczki gotujemy w całości, studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki.

  2. Ziemniaki kroimy w kostkę.

  3. W garnczku w 2 litrach osolonej wody, listkami laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną, porem, lubczykiem gotujemy ćwiartki z kurczaka. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte buraczki.

  4. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. Ugotowane do miękkości ćwiartki kurczaka wyjmujemy,obieramy z mięska i mięsko wkładamy z powrotem do garnczka z zupą. Zupę zabielamy śmietaną, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia kończymy gotowanie.

  5. Smacznego :)

Składniki
  • burak ćwikłowy 3 średnie szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Por kawałek 5 cm
  • ziemniaki 2 duże
  • ćwiartki kurczaka 2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • listki laurowe 3 listki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Lubczyk
  • śmietana 30% 3 łyżki
Składniki