Zupa brokułowa z serem żółtym

Zupa brokułowa z serem żółtym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa gotowana na bulionie drobiowym.Taką zupę można też zmiksować na krem i podać np. z grzankami

Składniki

  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • brokuł - 1 szt.
  • ziemniaki - 3 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • czosnek - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • kmin rzymski - 1 łyżeczka
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 100 ml
  • sól, pieprz
  • ser żółty - 10 dag

Przygotowanie

  1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim wszystkie przygotowane warzywa, dodajemy czosnek. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 min). Doprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem.

  3. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy. Mieszamy. Gotową zupę ścieramy startym serem żółtym.

Składniki
  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • brokuł - 1 szt.
  • ziemniaki - 3 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • czosnek - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • kmin rzymski - 1 łyżeczka
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 100 ml
  • sól, pieprz
  • ser żółty - 10 dag
Składniki