Zupa brokułowa z kiełbasą

Zupa brokułowa z kiełbasą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sprawdzony przepis na "Zupa brokułowa z kiełbasą"

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 duże brokuły
  • 1 cebula
  • 25 dag chudej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 25 dag drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pokroić w plastry, resztę włoszczyzny w kostkę, brokuły w różyczki, cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry.

  2. Rozgrzać olej w rondlu, obsmażyć kiełbasę, wyjąć. W tym samym tłuszczu zrumienić cebulę, dodać włoszczyznę. Obsmażać ok. 3 min. Wlać wywar, dodać kiełbasę i brokuły. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 min.

  3. Ugotować makaron w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, dodać do zupy. Natkę pietruszki posiekać. Zupę rozlać do talerzy, posypać natką i pieprzem.

  4. Zupę można zmiksować na krem – odłóż tylko kiełbasę, makaron i kilka różyczek brokuła do dekoracji, posyp zrumienionymi pestkami dyni.

  5. ok. 30 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Składniki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 duże brokuły
  • 1 cebula
  • 25 dag chudej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 25 dag drobnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Składniki