Zupa brokułowa

Zupa brokułowa
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: evanion
http://ugotowaneserce.blogspot.com/

Składniki

  • brokuł, 1sztuka
  • cebula, 1sztuka
  • marchew, 2sztuki
  • porcja rosołowa, 1sztuka
  • sól, pieprz
  • Śmietana 18% do zup i sosów

Przygotowanie

  1. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w większe kawałki (na pół) , cebulę obieramy i kroimy na pół, ewentualnie w ćwiartki i razem z umytą porcją rosołową zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy. Gotujemy, aż marchew będzie miękka.

  2. Odcedzamy wywar z mięsa i warzyw, tak by mieć sam płyn.

  3. Brokuły myjemy, odcinamy różyczki (drobno), i wrzucamy do wywaru razem z marchewką. Gotujemy aż brokuły będą miękkie.

  4. Zupę można zmiksować (ew. przetrzeć) ale nie trzeba. Zależy czy chcemy zupę-krem czy zwykłą. Następnie solimy i pieprzymy do smaku oraz zabielamy śmietaną.

Składniki
  • brokuł, 1sztuka
  • cebula, 1sztuka
  • marchew, 2sztuki
  • porcja rosołowa, 1sztuka
  • sól, pieprz
  • Śmietana 18% do zup i sosów
Składniki