Zupa botwinka .

Zupa botwinka .
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pyszotka
Zupa smaczna i łatwa do przygotowania .

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i umyte udko ugotować w 3 litrach wody . Dodać do wywaru liść laurowy i ziele angielskie .Udko gotujemy do miękkości .

  2. Marchewkę ,pietruszkę , seler i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Liście botwiny ,por , koper , natkę pietruszki kroimy w drobne kawałeczki.

  3. Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do wywaru .
    Dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę i cukier .
    Przyprawiamy zupę przyprawami według własnego uznania .
    Zupę gotujemy do miękkości warzyw.

    .

  4. Śmietanę przelać do szklanki dodać 1 łyżeczkę mąki ,dobrze rozetrzeć ,
    dolać 2 duże łyżki gorącej zupy .Zahartowaną śmietanę wlać do zupy .
    Gotować zupę jeszcze przez 2 minuty .Zupę zakwaszamy z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym . Przygotowaną zupę podajemy ugotowanym jajkiem na twardo lub ziemniakami .
    Smacznego :)









Składniki
Składniki