Zupa agrestowa

Zupa agrestowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kiedyś zmora dzieciństwa, wręcz trauma. Przez lata znienawidzona, zupa owocowa. Dziś jest troszkę inaczej. Z niecierpliwością oczekuję sezonowych owoców, by móc przyrządzić to cudo. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak schłodzona też daje radę. W upalne dni przynosi ukojenie. Amatorom owocowych smaków i obiadów na słodko, gorąco polecam ten przepis.

Składniki

  • 1 kg agrestu
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka mąki z tapioki
  • 400 g makaronu
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Owoce myjemy.

    Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej stanu agrestu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dosypujemy 2 łyżki cukru. Gotujemy około 30 minut.

    Całość przecieramy przez drobne sito, przekładamy do garnka, ponownie podgrzewamy, doprawiając do smaku cukrem (wg upodobań).

    Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, ciągle mieszając zagotowujemy.



    Podajemy z makaronem lub ryżem.

Komentarze do przepisu (1)

FoodSafari 20 lipca
Śliczne zdjęcia, ale zupy owocowe dla mnie nadal są koszmarem z dzieciństwa☻
Składniki
  • 1 kg agrestu
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka mąki z tapioki
  • 400 g makaronu
  • Cukier do smaku
Składniki