Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2907
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3287
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 108
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 38
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2907
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3287
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 108
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 38
Składniki
Dorsza umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz.
Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Seler podsmaż na suchej patelni. Warzywa, korpusy z ryb oraz przyprawy (bez kurkumy) włóż do 1,3 l zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Pod koniec gotowania włóż przygotowanego dorsza. Gdy zmięknie, wyjmij rybę oraz warzywa, bulion przecedź. Marchewkę i por pokrój w talarki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj oddzielnie, a gdy będą już miękkie, dodaj do wywaru rybnego wraz z marchewką i porem. Dołóż seler. Wsyp szafran lub kurkumę i zwiększ ogień, by zredukować wywar – zupa będzie bardziej esencjonalna. Pod koniec dodaj kawałki dorsza i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Czym zagęścić zupę?
Miłośnikom bardziej sycących zup proponujemy zdrowe sposoby zagęszczania!
•Zmiksowane warzywa: część warzyw z gotowania zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko i połącz z zupą.
•Kaszka manna: pod koniec gotowania domieszaj kilka łyżek kaszki manny (lub kukurydzianej).
•Żółtka: żółtko rozmąć z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru lub zimnej wody i wlej wąską strużką do zupy. Nie gotuj już!
•Jogurt naturalny zamiast śmietany: musisz go również zahartować, czyli „zagrzać” kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Zupa może nabrać lekko kwaskowatego posmaku.Źródło: Naj