Zimowa zupa

Przepis dnia 2015-01-30
Zimowa zupa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Konkretna, syta i rozgrzewająca- tak można określić tę zupę. Główne produkty nie są drogie, ani skomplikowane: ziemniaki, brukselka, wędzony boczek. Efekt uzyskany przy użyciu tych składników więcej niż zadowalający. Ekonomiczna zupa, która w sam raz nadaje się na takie zimowe dni, jak ten dzisiejszy.

Składniki

  • brukselka mrożona 400g
  • boczek wędzony 150g
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • ziemniaki 6 sztuk
  • marchew 2 sztuki (duża)
  • pomidory krojone w zalewie 400g (czyli 1 puszka)
  • bulion mięsny (u mnie wołowy) 1 litr
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności odmrażamy brukselkę, robimy to na kilka godzin przed gotowaniem zupy.
    Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały. Marchew kroimy w półplasterki.
    Do garnka, w którym planujemy gotować zupę wlewamy oliwę z oliwek i mocno podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekany w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy do momentu, gdy tłuszcz wytopi się z niego niemal całkowicie. Wówczas dodajemy marchew, ziemniaki (lekko osączone z wody), cebulę pokrojoną w piórka oraz przyprawy.
    Wszystko razem smażymy 5 minut, następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą zupę wrzucamy brukselkę.
    Całość gotujemy 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pomidory.

    Zupę serwujemy z dowolnym pieczywem (grzanki, tosty, chleb razowy, itp.)

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

ggosienka68 29 stycznia 2015
pozwolę sobie wykorzystać dziś Twój przepis na zupkę, bo zapowiada się smacznie :)
Futka 29 stycznia 2015
Przepyszna, kolorowa, pożywna i pełnowartościowa zupka. Pycha :)
BEATA1978 29 stycznia 2015
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • brukselka mrożona 400g
  • boczek wędzony 150g
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • ziemniaki 6 sztuk
  • marchew 2 sztuki (duża)
  • pomidory krojone w zalewie 400g (czyli 1 puszka)
  • bulion mięsny (u mnie wołowy) 1 litr
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki