W pierwszej kolejności odmrażamy brukselkę, robimy to na kilka godzin przed gotowaniem zupy.
Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały. Marchew kroimy w półplasterki.
Do garnka, w którym planujemy gotować zupę wlewamy oliwę z oliwek i mocno podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekany w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy do momentu, gdy tłuszcz wytopi się z niego niemal całkowicie. Wówczas dodajemy marchew, ziemniaki (lekko osączone z wody), cebulę pokrojoną w piórka oraz przyprawy.
Wszystko razem smażymy 5 minut, następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą zupę wrzucamy brukselkę.
Całość gotujemy 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pomidory.
Zupę serwujemy z dowolnym pieczywem (grzanki, tosty, chleb razowy, itp.)
Smacznego.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej