Ziemniaczana zupa krem

Ziemniaczana zupa krem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Klasyczna, prosta, z kilku składników, ekspresowa do przygotowania zupa ziemniaczana

Składniki

  • ziemniaki duże 3 szt.
  • korzeń pietruszki 1/2 małej
  • seler 1/4 małego
  • cebula mała 1
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion 600 ml
  • śmietanka słodka 100 ml
  • sól, pieprz
  • liście laurowe 2
  • ziele angielskie 2
  • dodatkowo opcjonalnie: boczek wędzony, grzanki

Przygotowanie

  1. Warzywa należy obierać i pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, zalać bulionem, gotować około 20–25 minut, aż warzywa zmiękną.
    Następnie zupę należy zblendować (wcześniej wyjąc liście laurowe i ziele angielskie), dodaj śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmaż na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący.
    Zupę podałam z boczkiem i grzankami.

  2. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 marca 2020
Takie zupki to moja bajka:)
sereberko80 17 marca 2020
to tak jak u mnie :-)
Składniki
  • ziemniaki duże 3 szt.
  • korzeń pietruszki 1/2 małej
  • seler 1/4 małego
  • cebula mała 1
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion 600 ml
  • śmietanka słodka 100 ml
  • sól, pieprz
  • liście laurowe 2
  • ziele angielskie 2
  • dodatkowo opcjonalnie: boczek wędzony, grzanki
Składniki