Zielony ogórkowiec

Zielony ogórkowiec
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Pyszna ,lekka, prosta zupa ze świeżych ogórków zielonych i warzyw, które o tej porze roku są dostępne i obfitują w naszych ogrodach. Jest to niesamowite połączenie smaków. Zupa jest idealna na upalne dni. Polecam :)

Składniki

  • *Na bulion:
  • 1,25 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 25 g masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • *Warzywa:
  • 5 ziemniaków
  • 3 mniejsze ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych
  • 2 marchewki
  • *Wykończenie:
  • 25 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • może być pietruszka 1 łyżka
  • 2 serki śmietankowe małe lub jeden większy
  • 1 łyżka doprawki rosołowej (Culineo)
  • sól, pieprz i maga do smaku
  • *Do uzupełnienia:
  • ok. 0,5 litra wody jeszcze do dolania jeśli zupa jest za gęsta lub w środku gotowania

Przygotowanie

  1. Bulion:

    Do garnka co najmniej ok. 2,5-litrowego wlać wodę, dodać ziela angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, masło i poczekać aż bulion się zagotuje.

  2. Warzywa:

    Warzywa obrać i umyć.
    Ziemniaki pokroić w kostkę 1x1 cm i dodać do gotującego się bulionu. Gotować ok. 12 minut ( po tym czasie będą miękkie). Marchewki i ogórki zetrzeć na tarce w osobnych miskach. Gdy ziemniaki są już ugotowane na początku wrzucić marchewkę i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać ogórki i krótko pogotować. Jak zupa jest za gęsta można dolać dodatkowo wody.

  3. Wykończenie:

    Gdy wszystkie warzywa są ugotowane, zupę zdjąć z palnika i przystąpić do przyprawiania. Koperek i natkę pietruszki pokroić i dodać do zupy. Masło i serki rozpuścić mieszając łyżką w zupie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, magą i wymieszać.

    Smacznego:) !!!

Składniki
  • *Na bulion:
  • 1,25 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 25 g masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • *Warzywa:
  • 5 ziemniaków
  • 3 mniejsze ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych
  • 2 marchewki
  • *Wykończenie:
  • 25 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • może być pietruszka 1 łyżka
  • 2 serki śmietankowe małe lub jeden większy
  • 1 łyżka doprawki rosołowej (Culineo)
  • sól, pieprz i maga do smaku
  • *Do uzupełnienia:
  • ok. 0,5 litra wody jeszcze do dolania jeśli zupa jest za gęsta lub w środku gotowania
Składniki