Zielony krem z prażonymi ziarenkami słonecznika i bazylią

Zielony krem z prażonymi ziarenkami słonecznika i bazylią
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dawno nie było zupy więc dzisiaj zupełnie na zielono :-)

Składniki

  • 1/2 op. mrożonki paryskiej (w składzie: zielony groszek, fasolka szparagowa i marchewka)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • 1 duży ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 8-10 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cząbru
  • do podania: prażone ziarna słonecznika & bazylia

Przygotowanie

  1. 1. W rondelku rozgrzej oliwę i masło.

    2. Dodaj szalotkę i czosnek, chwilę podsmaż.

    3. Dodaj mieszankę paryską i smaż około 5 minut.

    4. Dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną.

    5. Dodaj listki bazylii i zblenduj.

    6. Dopraw cząbrem oraz solą i pieprzem.

    7. Zagotuj.

    8. Podawaj z prażonymi ziarenkami słonecznika i bazylią.

    9. Smacznego :-)

Składniki
  • 1/2 op. mrożonki paryskiej (w składzie: zielony groszek, fasolka szparagowa i marchewka)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • 1 duży ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 8-10 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cząbru
  • do podania: prażone ziarna słonecznika & bazylia
Składniki