Zielony krem

Zielony krem
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kremowa, brokułowa zupa o pięknym kolorze. Zdrowa i przepyszna, podana na gorąco z dodatkami.

Składniki

  • 450 g różyczek brokuła (mogą być mrożone)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 litr wrzątku
  • kwaśna śmietana (po łyżce na porcję)
  • 2 garście słonecznika
  • + opcjonalnie paluchy lub grzanki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać brokuła, ziemniaki, groszek, sól i pieprz. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Słonecznik uprażyć krótko na suche, mocno rozgrzanej patelni. Zblendować zawartość garnka, przelać do misek. Każdą porcję polać śmietaną, posypać ziarnami słonecznika. Można podać z grzankami, słonymi paluchami lub solo. :)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 06 stycznia
Pyszotka:)
SlodkaPistacja 07 stycznia
Dziękuję! :)
Składniki
  • 450 g różyczek brokuła (mogą być mrożone)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 litr wrzątku
  • kwaśna śmietana (po łyżce na porcję)
  • 2 garście słonecznika
  • + opcjonalnie paluchy lub grzanki
Składniki