Zielonooka

Zielonooka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Patra1
Zdrowa i delikatna zupka z lodówkowych resztek i tego, co już wyrosło w moim warzywniku

Składniki

  • 1 l rosołu
  • 5 cebul
  • 7 ziemniaków
  • 1 główka sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 śmietanowy serek topiony
  • ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. Zalegający od niedzieli w lodówce rosół podgrzałam i przecedziłam do drugiego garnka, dolałam jeszcze ok litra wody. Kiedy płyn się zagotował, dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, cebulę i czosnek. Po ok. 20 minutach gotowania dodajemy umytą i pokrojoną sałatę i nać pietruszki oraz serek topiony (można go zastąpić kwaśną śmietaną).

  2. Gotujemy jeszcze kilka minut, potem zdejmujemy z ognia, solimy do smaku i dodajemy ulubione przyprawy. U mnie to była kurkuma, pieprz ziołowy i nieco gałki muszkatołowej. Następnie blendujemny na gładko, posypujemy koperkiem i gotowe:)

  3. Smacznego;)

Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 08 lipca 2015
Pyszna, zdrowa zupka :)
pelen_brzuszek 28 kwietnia 2016
fajny pomysł na zupkę :)

Polecane przepisy: sałata

Polecane przepisy: ewa wachowicz sałata cezara

Składniki
  • 1 l rosołu
  • 5 cebul
  • 7 ziemniaków
  • 1 główka sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 śmietanowy serek topiony
  • ulubione przyprawy do smaku
Składniki