Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka ryżowo - dyniowa z gęstym sosem i zapiekanym serem.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ryż gotujemy na sypko. Odcedzamy. Dynię obieramy. Trzemy na tarce na grubych oczkach. Solimy. Mieszamy z ryżem , sosem sojowym , jajkiem i usmażoną na złoto drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy szczyptą chili.
Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub formy na keks( ja robiłam w silikonowej keksówce ).Wyrównujemy powierzchnię.
Z mąki , masła robimy zasmażkę.Rozprowadzamy ją bulionem.Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ciągle mieszając.Dodajemy śmietanę.Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.
Sosem zalewamy formę. Posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w 180 C. Przed podaniem posypujemy pietruszką.