Zalewajka radomszczańska

Zalewajka radomszczańska
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tradycyjna zupa Ziemi Radomszczankiej. Tu doczekała się nawet swojego festiwalu. Prosta, szybka, tania, a jednocześnie niezwykle smaczna.

Składniki

  • Garść grzybów suszonych
  • Ziemniaki surowe około 5-6 średniej wielkości
  • Boczek wędzony, ilość wg uznania, można zastąpić słoniną
  • Zakwas na barszcz biały- cala butelka
  • Śmietana 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Koperek pęczek

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą (wody tyle, ile chcemy mieć zupy, taki średni garnek). Moczymy kilka godzin. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do grzybów. Wodę solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków.

    W tym czasie kroimy boczek (lub słoninę) w kostkę i podsmażamy go na patelni na łyżce smalcu. Do ugotowanych ziemniaków wlewamy zakwas. Gotujemy chwilkę, aż zupa lekko zgęstnieje.

    Dodajemy podsmażony boczek, doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną. W garnuszku dwie łyżki śmietany zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy energicznie. Tak zahartowaną śmietanę możemy wlać już do garnka.

    Posypujemy posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 31 stycznia 2018
fajna wersja zalewajki :) znajomy ciagle ja robi w roznych wersjach, wiec dzieki za przepis z grzybkami :)
Składniki
  • Garść grzybów suszonych
  • Ziemniaki surowe około 5-6 średniej wielkości
  • Boczek wędzony, ilość wg uznania, można zastąpić słoniną
  • Zakwas na barszcz biały- cala butelka
  • Śmietana 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Koperek pęczek
Składniki