Zalewajka czyli barszcz biały

Zalewajka czyli barszcz biały
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: jagienkaaa
Zalewajka jest wlasciwie pozywnym samodzielnym daniem.Jej wielka zaleta jest to,ze jest smaczna i stosunkowo prosta.

Składniki

  • Bulion warzywny,lub miesny, ok.5 l.
  • kielbasa biala-parzona, 3 laski pokrojone w plasterki dosc grube
  • grzyby suszone, 2 szt.
  • zakwas-najlepiej swojej produkcji, jeden sloiczek
  • chrzan traty bez dodatkow, ok.2 lyzeczek,ale nalezy sie swoim smakiem kierowac
  • Smietana dobrej jakosci -kwasna, 200 ml.
  • lyzka maki pszennej, 1 lyzka stolowa
  • przyprawy-ziele angielskie,lisc laurowy,maga w plynie,sol,pieprz,majranek, wedlug uznania
  • ugotowane ziemniaki, w zaleznosci od ilosci osob,ale na jeden talerz polecam przewid
  • jajka na twardo, na talerz przynajmniej polowka

Przygotowanie

  1. Do wywaru dodajemy grzyby i kielbase i ziele angielskie lisc laurowy i odrobine majranku-gotujemy pod przykryciem na mlym ogniu ok.40 minut-50 minut.(jesli nie lubimy grzybow,badz nie mamy,mozemy wkroic w plasterkach pieczarki ze dwie).

  2. Nastepnie wlewamy zakwas,kosztujac zupe czy nie jest juz zbyt kwasna,pamietac nalezy,ze smietana doda jeszcze kwasnosci.

  3. Smietane rozrabiamy z woda w proporcjach 200 ml.smietany i tyle samo wody.Roztrzepac trzepaczka i dodac make nadal mieszac.Mozna dodac troche goracej zupy i calosc wlac do zupy.Podgotowac chwile i doprawic przyprawami i chrzanem.

  4. Na talerzu rozlozyc ziemniaki i jajeczko.Mozna jeszcze okrasic stopionym boczkiem.

  5. Zalac zupa i podawac gorace!

  6. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (7)

taureau 31 maja 2011
Jagienkaaa odpuść sobie z forum i lepiej dawaj przepisy :) Ten jest naprawdę w porządku :))) tylko ile tych... Czytaj całość »
Jagienkaaa odpuść sobie z forum i lepiej dawaj przepisy :) Ten jest naprawdę w porządku :))) tylko ile tych ziemniaków przewidywalnie na jeden talerz? Uzupełnij. Lubię taki biały barszczyk:)
Konto usunięte 31 maja 2011
Aw jakiej to knajpie podają taki żurek w garnkach w nadilościach.Prosze o adresik.
madziak 31 maja 2011
Przepyszna zupa - specjalność mojej babci, (dodajemy trochę więcej suszonych grzybów i przeważnie "ciemną"... Czytaj całość »
Przepyszna zupa - specjalność mojej babci, (dodajemy trochę więcej suszonych grzybów i przeważnie "ciemną" kiełbaskę). ale myślę, że Twoja wersja jest równie pyszna.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bulion warzywny,lub miesny, ok.5 l.
  • kielbasa biala-parzona, 3 laski pokrojone w plasterki dosc grube
  • grzyby suszone, 2 szt.
  • zakwas-najlepiej swojej produkcji, jeden sloiczek
  • chrzan traty bez dodatkow, ok.2 lyzeczek,ale nalezy sie swoim smakiem kierowac
  • Smietana dobrej jakosci -kwasna, 200 ml.
  • lyzka maki pszennej, 1 lyzka stolowa
  • przyprawy-ziele angielskie,lisc laurowy,maga w plynie,sol,pieprz,majranek, wedlug uznania
  • ugotowane ziemniaki, w zaleznosci od ilosci osob,ale na jeden talerz polecam przewid
  • jajka na twardo, na talerz przynajmniej polowka
Składniki