Zalewajka

Zalewajka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maczanka
Czas Wielkiej Nocy kojarzy mi się z żurem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie świąteczne zupy są bardzo aromatyczne, bo są gotowane na wędzonce i pachnącej jałowcem i dymem szynce. Dziś zamiast tradycyjnego żurku przygotuje Zalewajkę, która bardzo przypomina żurek, ale ma delikatną ziemniaczaną nutę. Podstawą tej zupy są nasze polskie kartofle, które gotujemy powoli w rondlu i do nich dodajemy kolejne składniki, w tym naturalny polski żur.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 100 g wędzonki lub boczku
  • 1 surowa biała kiełbasa
  • 1,5 litra wody
  • szklanka naturalnego żuru
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej do podsmażenia cebulki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka
    Ziemniaki zalać wodą i zagotować

  2. Boczek pokroić w kostkę i dodać wraz z kiełbaską do ziemniaków
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulkę aż będzie szklista i dodać ją do zupy
    Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować zupę na wolnym ogniu

  3. W misce wymieszać dokładnie żurek ze śmietaną i maślanką, gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać do zupy, cały czas mieszając aby nie powstały grudki
    Po 5 minutach dodać pieprz, majeranek, sól oraz wyciśnięty ząbek czosnku

  4. Ugotować jajka na twardo w osobnym garnku, obrać i pokroić na połówki
    Pokroić kiełbaskę na mniejsze kawałki
    Zalewajkę podawać z jakiem, kiełbaską, posypaną szczypiorkiem lub cebulką dymki

Komentarze do przepisu (2)

alutka50 27 marca 2018
Wspaniałości!
gabrycha 27 marca 2018
Tradycyjna zalewajka składa się z: ziemniaków pokrojonych w kostkę, kiełbasy- broń Boże białej,garstki... Czytaj całość »
Tradycyjna zalewajka składa się z: ziemniaków pokrojonych w kostkę, kiełbasy- broń Boże białej,garstki grzybów, cebuli ale nie przesmażonej !! , żadnych jajek oraz koperku oczywiście.Można podawać o odrobiną śmietany Podany przepis to przepis na żur
Składniki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 100 g wędzonki lub boczku
  • 1 surowa biała kiełbasa
  • 1,5 litra wody
  • szklanka naturalnego żuru
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej do podsmażenia cebulki
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki