Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski zakwas z buraków to podstawa esencjonalnego czerwonego barszczu wigilijnego. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka książek i poradników kulinarnych, żyjąca i tworząca w XIX wieku, podzieliła się swoim prostym przepisem na zakwas buraczany w książce pt. „Praktyczna Kucharka". Wystarczą dwa składniki, bez żadnych dodatków i ulepszaczy!
Kamionka do zakwasów i kiszonek
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 319
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3557
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 319
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3557
Składniki
Buraki ćwikłowe starannie umyj, obierz, a większe - przekrój na pół.
Następnie przełóż do kamionki i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą (koniecznie tak, aby były całkowicie przykryte).
Odstaw naczynie w ciepłe miejsce (kiedyś w kuchni - przy piecu czy kominie, dziś - w okolice kuchenki gazowej, grzejników).
Po czterech dniach zakwas będzie zdatny do spożycia. Przenieś go do chłodnej i zaciemnionej piwnicy, aby dalej nie fermentował i użyj do przygotowania barszczu.