Zakwas na żurek - w sam raz na święta

Przepis dnia 2018-03-23
Zakwas na żurek - w sam raz na święta
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Do świąt Wielkiejnocy zostało półtora tygodnia, więc najwyższy cza, aby zabrać się za przygotowanie zakwasu, który będzie idealną bazą do świątecznego żurku. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnego zakwasu jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a wszystko robi się już samo. Należy jedynie zabrać się za to odpowiednio wcześnie. Żurek, który powstanie na danym zakwasie jest rewelacyjny (wkrótce przepis). A więc do dzieła. :)

Składniki

  • Mąka żytnia typu 2000 6 łyżek
  • Czosnek 6-7 ząbków
  • Liście laurowe 8 szt.
  • Ziele angielskie 10 szt.
  • Woda ok. 600 ml.

Przygotowanie

  1. Do dużego słoika wsypać mąkę, następnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielski. Wszystko zalać wodą i dokładnie wymieszać.


  2. Przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym, codziennie mieszać.

  3. Gdy poczujmy kwaskowość to znak, że zakwas jest gotowy (zwykle zajmuje to 5 dni). Gotowy zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

  4. :)

Komentarze do przepisu (11)

bryssska 22 marca 2018
Nie ma to jak domowy zakwas, ;-)
Kate85 22 marca 2018
Ooo i u mnie dzisiaj również zakwas zrobiony ;)
Ślicznie pozdrawiam :)
GREGORHSPEED 22 marca 2018
Koniecznie ;) Swojski najlepszy ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka żytnia typu 2000 6 łyżek
  • Czosnek 6-7 ząbków
  • Liście laurowe 8 szt.
  • Ziele angielskie 10 szt.
  • Woda ok. 600 ml.
Składniki