Zakwas na żurek

Zakwas na żurek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: taura
Odkąd po raz pierwszy zrobiliśmy swój zakwas na żurek, już nigdy nie kupiliśmy sklepowego zakwasu. Ten robiony w domu nadaje żurkowi tysiąc razy lepszy smak. Spróbujcie sami :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Do słoja wsypałam szklankę mąki żytniej, skórki z 4 kromek chleba razowego (prawdziwego razowego, nie barwionego karmelem), 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ząbki czosnku, 0,75 l ciepłej wody. Słoik przykryłam ściereczką i odstawiłam na 4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 14 kwietnia 2014
zgadza się,najlepszy żurek jest na "swojskim" zakwasie!
iza36 08 grudnia 2015
Ja dolewam przestudzonej wody z ugotowanych ziemniakow zamiast przegotowanej i zakwas zawsze wychodzi pyszny tak mi... Czytaj całość »
Ja dolewam przestudzonej wody z ugotowanych ziemniakow zamiast przegotowanej i zakwas zawsze wychodzi pyszny tak mi mama doradzila.
Składniki
Składniki