Zakwas na żur

Przepis dnia 2016-03-11
Zakwas na żur
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego.

Składniki

  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku (obrane)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)
  • kilka ziaren pieprzu
  • kromka razowego chleba
  • 1 l. przegotowanej letniej wody

Przygotowanie

  1. Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest gotowy po około siedmiu dniach.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 10 marca 2016
Czyżby dla autorki gatunek mąki był całkowicie obojętny?
Składniki
  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku (obrane)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)
  • kilka ziaren pieprzu
  • kromka razowego chleba
  • 1 l. przegotowanej letniej wody
Składniki