Zakwas na wielkanocny żurek

Przepis dnia 2019-04-12
Zakwas na wielkanocny żurek
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Czas tak szybko ucieka, że nawet nie zorientowałam się, że do świąt został jedynie dobry tydzień. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek. Zapraszam!

Składniki

  • Woda ok. 500-600 ml
  • Mąka żytania typu 2000 6 łyżek
  • Liście laurowe 9 szt.
  • Ziele angielskie 12 szt.
  • Czosnek 7 ząbków

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę.

    Do litrowego dobrze umytego słoika wsypać mąkę. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać.

    Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu. Codziennie mieszać.

  2. Zakwas jest gotowy gdy poczujemy jego kwaskowość. Zazwyczaj jest to po 5-6 dniach. Po tym czasie zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

  3. :)

Komentarze do przepisu (17)

babcitereskiciasta 11 kwietnia 2019
Będzie pyszny żurek.:)
kucharka-amatorka 11 kwietnia 2019
Rzeczywiście, ostatnia chwila na zakwas. Dzięki za przepis.
ElMar 11 kwietnia 2019
Nigdy nie robiłam takiego zakwasu, bo nie miałam przepisu. Ale już przepis jest i zakwas już zrobiony:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Woda ok. 500-600 ml
  • Mąka żytania typu 2000 6 łyżek
  • Liście laurowe 9 szt.
  • Ziele angielskie 12 szt.
  • Czosnek 7 ząbków
Składniki