Zakwas na swojski żurek

Zakwas na swojski żurek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wmk
Tak wykonany zakwas na żurek jest bardzo zdrowy dla flory bakteryjnej jelit.

Składniki

  • 4 łyżki mąki żytniej typ 2000 lub 720
  • 0,75 l ciepłej (ok 38°C) przegotowanej wody
  • 3-4 laurowe liście
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy pojemnik, najlepiej z kamionki lub słoik i szmatkę lnianą do przykrycia pojemnika.

  2. Wsypujemy 4 łyżki mąki żytniej, można mieszać typ 2000 z 720.
    Mąkę zalewamy przygotowaną ilością wody, dobrze mieszamy, dodajemy czosnek i przyprawy.

  3. Przewiązujemy lnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni.
    Raz na dobę mieszamy zakwas.

  4. Osobiście mieszam dwa typy mąki, 2 łyżki typ 2000 i 2 łyżki typ 720.

Składniki
  • 4 łyżki mąki żytniej typ 2000 lub 720
  • 0,75 l ciepłej (ok 38°C) przegotowanej wody
  • 3-4 laurowe liście
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
Składniki