Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek

Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Zakwas z kaszy gryczanej na żur.

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą przefiltrowaną lub źródlaną. Dosad kilka liści laurowych, kilka zaiaren ziela angielskiego, dwa lub trzy ząbki czosnku i pół łyżeczki soli. Słoik powinien być litrowy. Na zdjęciu dopiero zalane ziarna wodą.

  2. Zakręć słoik i poczekaj 7 dni. Gotowy zakwas wygląda jak na załączonym zdjęciu, już powoli przestaje on fermentować. do zupy należy go zblendować razem z czosnkiem z zakwasu, usuwając uprzednio ziele angielskie i liście laurowe.

Komentarze do przepisu (1)

wmk 25 lipca 2019
Żurek napewno jest bardzo smaczny, a czy ma posmak kaszy gryczanej?
Składniki