Zacierkowa na wędzonym boczku

Zacierkowa na wędzonym boczku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Znów powracamy w smaki dzieciństwa, tym razem za sprawą naszej córci która od rana wołała aby zrobić ta zupkę. Sama pamiętam jak babcia siedziała w kuchni i ze stoickim spokojem skubała kuleczki na zupkę.

Składniki

  • Ciasto na zacierki:
  • Szklanka mąki
  • ok 100 ml przegotowanej letniej wody
  • składniki na zupę:
  • 0,4 kg wędzonego boczku w kawałku
  • 1 kość wędzona bądź wędzone żeberko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka kożeń
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5-7 ziemniaków
  • łyżka liści selera ( ja zawsze mrożę na zimę )
  • łyżka natki pietruszki świeża opcjnalnie suszona
  • łyżka koperku świeżego opcjonalnie suszona
  • łyżka lubczyku
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • Pieprz
  • szczypta papryki słodkiej

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy na 15 min.
    W tym czasie wszystkie warzywa myjemy.
    Ziemniaki kroimy w kostkę zalewamy wodą i wstawiamy na palnik.
    Gdy zaczną się gotować, odszumowujemy i wrzucamy boczek w całości i kość.
    Następnie wrzucamy seler, pietruszkę, czosnek i cebulę w całości.
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Dodajemy do garnka.
    Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
    W tym czasie robimy zacierki. Z ciasta odrywamy małe kuleczki i wrzucamy do miseczki posypujemy szczyptą mąki aby się nie posklejały.
    Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy boczek i pozostawiamy do ostudzenia.
    Wrzucamy zacierki, świeżą pietruszkę, koper i liście selera oraz lubczyk.
    Gotujemy ok. 15 min i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
    Rozlewamy na talerze i podajemy z wcześniej pokrojonym boczkiem z wywaru.
    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (8)

Kardamonovy 17 lutego 2017
Dawajcie przepisy na zupy, dawajcie :D. U mnie niedługo zakończy się sezon zupowy.
Docherro 17 lutego 2017
Mniamm.przepyszna ,zacierka boczuś wędzony,moje smaki no i jaka musi być aromatyczna..pycha...:)
GREGORHSPEED 18 lutego 2017
MMMMM <3 Bovska <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto na zacierki:
  • Szklanka mąki
  • ok 100 ml przegotowanej letniej wody
  • składniki na zupę:
  • 0,4 kg wędzonego boczku w kawałku
  • 1 kość wędzona bądź wędzone żeberko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka kożeń
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5-7 ziemniaków
  • łyżka liści selera ( ja zawsze mrożę na zimę )
  • łyżka natki pietruszki świeża opcjnalnie suszona
  • łyżka koperku świeżego opcjonalnie suszona
  • łyżka lubczyku
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • Pieprz
  • szczypta papryki słodkiej
Składniki