Zacierkowa jak u mamy.

Zacierkowa jak u mamy.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Witajcie mam do was pytanie czy lubicie skóry wieprzowe ? Ja uwielbiam a to za sprawą tego że kiedyś mama hodowała świnki i robiła nam różne przetwory, a ze skór robiła nam albo galaretę albo dodawała do zup jak ja dziś. Możecie mnie krytykować ale my lubimy skóry i to bardzo, podawałam nawet przepis na flaki ze skór wieprzowych. Mojej przyjaciółki mąż jest kucharzem i byli bardzo zaskoczeni tym przepisem na flaki, stwierdził że nigdy nie jadł takich pysznych flaków.

Składniki

  • 600-700 g skór wieprzowych,
  • 1 marchew około 200 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka kopru,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 1-1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta
  • zacierki :
  • 5 sporych łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek wody.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać skóry wieprzowe ( ja miałam mrożone ) oraz marchew pokrojona dowolnie, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości skór jeśli nie lubicie skór można dodać inne mięso. Jak już skóry są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszone warzywa i przyprawę z solą na początek tak około pół łyżki. Całość gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy zupa się gotuje a ziemniaki powoli zaczynają być miękkie, zrobić zacierki czyli mąkę rozrobić z wodą ( kiedyś nie było jajek i pamiętam jak mama robiła nam takie zacierki, są o wiele bardziej miękkie niż z jajkiem ). Gdy mamy już wymieszaną mąkę z wodą a ziemniaki są całkiem miękkie, widelec zamoczyć w zupie nabierać małą porcję ciasta zacierkowego.

  3. Do gotującej się zupy dodać liście pora oraz wkładać małe kawałki ciasta zacierkowego ( najlepiej jak najmniejsze ponieważ w czasie gotowania ciasto podwoi swoją objętość ). Całość chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Po chwili gotowania dodać natkę pietruszki oraz świeży koper.

  4. Gdy zupa chwilę się pogotowała i zacierki są mięciutkie dodać pieprz naturalny i jeszcze chwilkę zagotować. Doprawić według swego smaku przyprawą z solą i zdjąć z ognia.

  5. Zupa zacierkowa wyszła bardzo smaczna, jeśli ktoś nie lubi lub nie może zieleniny można pominąć ja nie wyobrażam sobie zup bez włoszczyzny i dużej ilości warzyw. Zupę przed podaniem można dodatkowo posypać pieprzem naturalnym. Po więcej zdjęć zapraszam na mój blog Kuchnia domowa Agi.

Składniki
  • 600-700 g skór wieprzowych,
  • 1 marchew około 200 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka kopru,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 1-1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta
  • zacierki :
  • 5 sporych łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek wody.
Składniki